آنچه در این مقاله خواهید خواند
ستون حنانه : در خبر آمده که آن ستون ، درخت خرمائی بود که در داخل مسجد النبی قرار داشت ، که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در وقت سخنرانی در کنار آن ستون می ایستاد و گاهی نیز به آن درخت تکیه می نمودند. چون مردم در وقت خبطه پیامبر می نشستند و پیامبر اسلام ایستاده برای آنها خطبه می خواند یکی از یاران پیامبر به ذهنش چنین رسید که اگر پیامبر اسلام در جای بالاتر از آنها بنشیند بهتر است. چون در آن حالت هم پیامبر می تواند همه مردم را مشاهده کند ، و همچنین همه مردم میتوانند با دیدن پیامبر خود از سخنان وی استفاده کنند. و مهمتر اینکه از نظر اخلاق و معرفت هم خوب نیست که آنها بنشینند و پیامبرشان در حال ایستاده خطبه خواند.
جمعیت زیاد بود و پیغمبر اسلام به درخت خرما که امروزه به ستون حنانه معروف است تکیه کرده بود و خطبه می خواند ، ناگهان یکی از میان جمعیت بلند شد و گفت: ای رسول اسلام اگر اجازه دهی عرضی داشتم! پیامبر اجازه سخن داد ، و آن مرد گفت: ما را خوش و پسندیده نیست که تو ایستاده برای ما خطبه می خوانی در حالی که ما نشسته به خطبه های تو گوش می کنیم ، اگر اجازه دهی برای شما منبری سازیم تا بر روی آن نشسته برای ما خطبه کنی؟ پیغمبر خدا صلی الله علیه و آله اجازه داد و آنها منبری را در سه پله برای رسول خدا ساختند.
اولین منبر پیامبر اسلام و دعای جبرئیل
پیامبر اسلام وارد مسجد شد این بار برای ایراد خطبه بر عکس همیشه که بطرف درخت خرمائی « ستون حنانه » که در مسجد بود نرفت، بلکه بسوی منبری که تازه ساخته بودند تشریف برد ، پا بر اولین پله گذاشت با صدای بلند آمین گفت ، سپس بر پله دوم پاگذارد و فرمود: آمین. در حال بالا رفتن به پله سوم نیز فرمودند: آمین ، و این در حالی بود که هیچ کس حرفی نمی زد و دعائی نمی کرد.
پس از پایان خطبه آن حضرت، اصحاب حاضر در مجلس از سِر آمین بدون دعا سؤال نمودند. حضرت پاسخ دادند: دعا کننده جبرئیل بود و چون بر پله اول پانهادم دعا کرد و گفت: هر کسی که پدر و مادر خود را درک کند ولی از راه به جهت خدمت به آنان آمرزیده نشود از رحمت خداوند، دور باد! پس به من گفت آمین بگویم و گفتم. وقتی بر پله دوم منبر پا نهادم، جبرئیل دعا کرد و گفت: هرکس نام تو در نزد او برده شود و صلوات نفرستد و به آن حال بمیرد، به دوزخ درآید و خداوند وی را از رحمت خود دور سازد.
پس به من گفت آمین بگویم و من گفتم. و وقتی به پله سوم پا نهادم، جبرئیل گفت: هرکسی که شب قدر و ماه مبارک رمضان را دریابد و آمرزیده نشود، از خدای متعال دور باشد. سپس به من گفت: بگو آمین و من نیز آمین گفتم.
شرح ماجرای ناله ستون حنانه و سرگذشت آن در تاریخ
چون حضرت محمد صلی الله علیه و آله ، در اولین مرتبه ای بود که در آن منبر جهت ایراد خطبه بالا رفت ، در سومین پله آن قرار گرفت ، ناگاه آن درخت به ناله آمد، مانند نالهای که ناقه در مفارقت فرزند خود کند؛ پس حضرت رسول از منبر به زیر آمد و درخت را در برگرفت تا ساکن شد. حضرت فرمود: اگر من آن را در برنمیگرفتم تا قیامت ناله میکرد ، این ستون به جهت نالهای که سر داد و نیز آمدن تعبیر «حنّ الی» در حدیث نبوی، به ستون حنانه شهرت یافته است.
امروزه ستونی به این نام در مسجد النبی وجود ندارد. درباره سرنوشت این ستون اقوال مختلفی مطرح شده است. برخی گفتهاند این ستون را بنی امیه پس از تجدید بنای مسجد قطع کردند و از بین بردند و آنچه بعد از باز سازی مسجد با نام ستون حنانه در منابع یاد شده و نماز خواندن کنار آن مستحب است، ظاهراً جای آن است نه خود ستون. بنا بر روایتی، پس از تخریب مسجد، اُبَی بن کعب این ستون را به خانه خود برد و از آن نگهداری کرد. در روایتی نیز آمده است که پیامبر (ص) فرمود که آن درخت را کندند و در زیر منبر دفن کردند ، برخی نالیدن این ستون را از معجزات پیامبر (ص) ذکر کردهاند. شافعی این معجزه را برتر از زنده کردن مردگان توسط حضرت عیسی (ع) دانسته است.
جلال الدین مولوی بلخی در دفتر اول شعر خود شعری را مربوط به ستون حنانه آورده که ما بخشی از آن شعر را در اینجا می آوریم.
استن حنانه از هجر رسول ناله میزد همچو ارباب عقول
گفت پیغمبر چه خواهی ای ستون گفت جانم از فراقت گشت خون
مسندت من بودم از من تاختی بر سر منبر تو مسند ساختی
گفت خواهی که ترا نخلی کنند شرقی و غربی ز تو میوه چنند
یا در آن عالم حقت سروی کند تا تر و تازه بمانی تا ابد
گفت آن خواهم که دایم شد بقاش بشنو ای غافل کم از چوبی مباش
آن ستون را دفن کرد اندر زمین تا چو مردم حشر گردد یوم دین
- منابع و مآخذ
کتاب ، تفسیر شیخ ابولفتوح رازی ، ج ۲ ص ۳۵
کتاب ، منتهی الآمال شیخ عباس قمی ،ج ۱ ص ۴۵
کتاب ، بحارالانوار ، جلدهای ۱۹ و ۹۱
همچنین بخوانید »