آنچه در این مقاله خواهید خواند
منکرین ولایت و امامت امام علی (ع) در قیامت و جایگاه آنها چگونه خواهد بود؟ آیا جایگاه آنها در قیامت مثل بقیه مسلمین خواهد بود؟ منکرین ولایت چگونه در عرصۀ محشر محشور خواهند شد؟ در تفسیر کنزالدقائق و بحر الغرائب ج ۹ صفحه ۴۸۸ ، و در تفسیر نورالثقلین ج ۴ ص ۴۹۵ ، هر دو به نقل از کتاب مناقب ابن شهر آشوب ، حدیثی را از پیامبر گرامی اسلام روایت کرده اند که ، حضرت خطاب به ابوذر غفاری فرمودند :
یا أبا ذرّ، یؤتى بجاحد علیّ یوم القیامه أعمى أبکم، یتکبکب فی ظلمات یوم القیامه، ینادی: یا حَسْرَتى عَلى ما فَرَّطْتُ فِی جَنْبِ اَللّهِ ، و فی عنقه طوق من النّار. ای اباذر روز قیامت منکر امامت امیرالمومنین علی (ع) کر و کور به عرصۀ محشر آورده شده و در حالی که میان تاریکیهای قیامت غوطه می خورد و بر گردنش حلقه ای از آتش است با شدت حسرت و تأسّف فریاد بر می آورد: وای بر من، افسوس که در حق نزدیکان و مقرّبان درگاه خدا « یعنی ائمۀ معصومین » گوتاهی کرده و به هدایتها و راهنماییهای آنان اعتنا نکرده ام.
روز محشر برای خیلی ها روز حسرت و روز افسوس خواهد بود! که در این میان دوستان ائمۀ و شیعیان امام علی (ع) حسرت می خورند که ای کاش ائمۀ اطهار علیهم السلام را بیشتر از آنچه که شناخته بودند می شناختند ، و برای دوستان آنها و شیعیان آنها محبت و احترام بیشتری را انجام می دادند.
منکرین ولایت و امامت در قامت؛
منکرین ولایت و امات ، و دشمنان ائمۀ و علی الخصوص امام علی (ع) به این جهت حسرت و افسوس می خورند که در دنیا برایشان نشانه هایی وجود داشت تا اینکه امام علی بن ابیطالب را بشناسند، راه حق را از راه ناحق تشخیص دهند ، تا از طریق شناخت حق ، به ولایت و امامت وی ایمان بیاورند. اما دریغا که افسوس و حسرت خوردن دیگر بهره ای ندارد ، و باید چوب جهل و لجاجت خود را تحمل کنند.
منکرین ولایت و امامت امام علی (ع) بدانند که وی مقرب درگاه خداوند است ، همسر زهرا ی مرضیه یگانه دختر حضرت رسول اکرم (ص)، پدر دو دوردانه پیامبر خدا و سیدا شباب اهل الجنه حسن و حسین علیهم السلام می باشد. ابن عساکر در کتاب ، تاریخ مدینه دمشق از حضرت رسول اکرم (ص) حدیث کرده که حضرت فرمودند: ان ابنی هذین ریحانتی من الدنیا؛ این دو فرزند من ، دو ریحانه من از دنیا هستند.و قبلاً هم در جامع العلوم بر اینکه امام علی علیه السلام وارث بر علوم انبیاست توضیح داددیم.
امام علی (ع) می فرماید : انا جنب الله و حسره الناس یوم القیامه ؛ من مقرب درگاه خدا و در جوار حق هستم و نیز در قیامت مایۀ حسرت و افسوس مردم می باشم.با توجه به مطالب فوق معنای حدیث به راحتی آشکار است ، مقصود حضرت بر این است که در روز قیامت مخالفان و منکرین ولایت و امامت من ، و سایر ائمۀ افسوس و حسرت خواهند خورد که چرا در دنیا ما را به عنوان رهبر و پیشوای خود انتخاب نکردند، و در انتخاب خود دچار لرزش و خطا شدند ، تا از مسیر درست و الهی به بیراهه ها هدایت شدند.
منکرین امامت امام علی (ع) و نتیجه انفاق وعبادات آنها
برای اطلاع از چگونکی منکرین امامت و انفاق ، صدقات ، خیرات و اعمال عبادی خود به این حدیث توجه نمایند. در کتاب برهان قاطع در بحث موجبات حسرت و کتاب عده الدعاعی و نجات الساعی ج ۱ص ۱۰۴ به نقل از کتاب بحارالانوار ج ۱ص۱۶۱حدیثی از حضرت امام صادق (ع) آورده اند که حضرت فرمود:
وَ قَالَ اَلصَّادِقُ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ وَ أَعْظَمُ مِنْ هَذَا حَسْرَهً رَجُلٌ جَمَعَ مَالاً عَظِیماً بِکَدٍّ شَدِیدٍ وَ مُبَاشَرَهِ اَلْأَهْوَالِ وَ تَعَرُّضِ اَلْأَخْطَارِ ثُمَّ أَفْنَى مَالَهُ بِصَدَقَاتٍ وَ مَبَرَّاتٍ وَ أَفْنَى شَبَابَهُ وَ قُوَّتَهُ فِی عِبَادَاتٍ وَ صَلَوَاتٍ وَ هُوَ مَعَ ذَلِکَ لاَ یَرَى لِعَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ حَقَّهُ وَ لاَ یَعْرِفُ لَهُ مِنَ اَلْإِسْلاَمِ مَحَلَّهُ وَ یَرَى أَنَّ مَنْ لاَ بِعُشْرِهِ وَ لاَ بِعُشْرِ عُشْرِ مِعْشَارِهِ أَفْضَلُ مِنْهُ یُوَاقِفُ عَلَى اَلْحُجَجِ فَلاَ یَتَأَمَّلُهَا – وَ یُحْتَجُّ عَلَیْهِ بِالْآیَاتِ وَ اَلْأَخْبَارِ فَیَأْبَى إِلاَّ تَمَادِیاً فِی غَیِّهِ فَذَاکَ أَعْظَمُ مِنْ کُلِّ حَسْرَهٍ وَ یَأْتِی یَوْمَ اَلْقِیَامَهِ وَ صَدَقَاتُهُ مُمَثَّلَهٌ لَهُ فِی مِثَالِ اَلْأَفَاعِی تَنْهَشُهُ وَ صَلَوَاتُهُ وَ عِبَادَاتُهُ مُمَثَّلَهٌ لَهُ فِی مِثَالِ اَلزَّبَانِیَهِ تَدْفَعُهُ حَتَّى تَدُعَّهُ إِلَى جَهَنَّمَ دَعًّا . یَقُولُ یَا وَیْلَتَا أَ لَمْ أَکُ مِنَ اَلْمُصَلِّینَ أَ لَمْ أَکُ مِنَ اَلْمُزَکِّینَ أَ لَمْ أَکُ عَنْ أَمْوَالِ اَلنَّاسِ وَ نِسَائِهِمْ مِنَ اَلْمُتَعَفِّفِینَ فَلِمَا ذَا دُهِیتُ بِمَا دُهِیتُ فَیُقَالُ لَهُ یَا شَقِیُّ مَا یَنْفَعُکَ مَا عَمِلْتَ وَ قَدْ ضَیَّعْتَ أَعْظَمَ اَلْفُرُوضِ بَعْدَ تَوْحِیدِ اَللَّهِ وَ اَلْإِیمَانِ بِنُبُوَّهِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ ضَیَّعْتَ مَا أَلْزَمْتُکَ مِنْ مَعْرِفَهِ حَقِّ عَلِیٍّ وَلِیِّ اَللَّهِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ وَ اِلْتَزَمْتَ عَلَیْکَ مِنَ اَلاِئْتِمَامِ بِعَدُوِّ اَللَّهِ فَلَوْ کَانَ لَکَ بَدَلَ أَعْمَالِکَ هَذِهِ عِبَادَهُ اَلدَّهْرِ مِنْ أَوَّلِهِ إِلَى آخِرِهِ وَ بَدَلَ صَدَقَاتِکَ اَلصَّدَقَهُ بِکُلِّ أَمْوَالِ اَلدُّنْیَا بَلْ بِمِلْءِ اَلْأَرْضِ ذَهَباً لَمَا اِزْدَادَکَ ذَلِکَ مِنَ اَللَّهِ إِلاَّ بُعْداً وَ مِنْ سَخَطِهِ إِلاَّ قُرْباً .
ترجمه
زیانکارتر از این مرد حسرت کسى است که مال زیاد را با زحمت فوق العاده و دست بگریبان شدن با اهوال و حوادث جمع کند سپس مال خود را با صدقات و میراث فنا کند و جوانى و قوّت خود را در عبادات و نمازها بگذارد ولى براى حضرت على بن ابى طالب حقى(ولایت)را قایل نباشد و محل او را از اسلام نشناسد و کسى را که یک دهم ارزش او را ندارد بلکه یک دهم از یک دهم او نباشد او را بالاتر از حضرت بداند بر ادله واقف مىشود،ولى در مورد آن فکر نمىکند و بواسطه آیات و اخبار با او محاجّه مىشود،ولى ابا مىکند و جز به گمراهىاش نمىافزاید این حسرتش از هر حسرتى بیشتر است و در روز قیامت مىآید و صدقاتش بسان افعى براى او متمثل مىشود و او را میگزد و نمازها و عباداتش بسان ملایکه عذاب الهى متمثل مىشوند او را به جهنم مىکشانند مىگوید واى بر من!مگر من از نمازگزاران نبودم آیا من از پاکان نبودم آیا از اموال و زنان مردم پرهیز نکردم،ولى چرا به این مصیبت و بلا دچار شدم؟به او گفته مىشود:اى شقى!عمل تو براى تو فایدهاى ندارد،زیرا اعظم واجبات الهى بعد از توحید خدا و ایمان به نبوت حضرت محمد بن عبد اللّه علیه السّلام را ضایع کردى و شناخت حق على(علیه السّلام)ولى خدا را که لازم بود ترک کردى و خود را ملتزم به امامت دشمنان خدا کردى.که بر تو حرام بود اگر به عوض این اعمالت خداى را از اول دنیا تا آخرش عبادت مىکردى و بدل صدقات همه اموال دنیا را صدقه مىدادى،بلکه اگر زمین پر از طلا مىبود و تو آن را صدقه مىدادى،آن اعمال و صدقات جز دورى از رحمت خدا براى تو چیزى به ارمغان نمىآورد و به خشم خدا نزدیکتر مىشدى.
همچنین بخوانید »—————————————————————————————————————————-
امام علی بن ابی طالب علیه السلام وارث علوم انبیاء است!